Száraz tűzifa

SZÁRAZ TŰZIFA

1200x300--firewood2

A száraz tűzifával való kereskedés kiemelkedő és jelentős kereskedelmi ágat képvisel társaságunknál az utóbbi években. A piaci tapasztalataink azt mutatják, hogy a fűtés terén egyre többen térnek vissza a munkaigényesebb, de mindenképp olcsóbb megoldáshoz, a fával történő fűtéshez. Előtérbe kerültek a vegyes tüzelésű kazánok, valamint nagy kedvvel használják vásárlóink az utóbbi években nem használt cserépkályhákat, az egyéb alternatív fűtési módok helyett. A fával történő fűtés kulcskérdése a fa minősége, nedvességtartalma.

Tapasztalataink szerint rendkívül sok tűzifa kereskedő a súlyra történő értékesítésnél megvezeti vásárlóit, mivel az (olcsón) értékesített vizes tűzifa többszörös kárt okoz a használójának. Egyrészt roncsolja a fűtési rendszerét, másrészt pedig kiszáradás után annyit veszít a súlyából, hogy a vásárláskor kifizetett ár már közel sem mutatkozik kedvezőnek. Másik módszer a köbméterre (térfogatra) történő értékesítés mely során a kereskedők több köbmétert számolnak fel a valós helyett, mivel egy laikus vásárló számára szinte lehetetlen megítélni, hogy az autón lévő száraz tűzifa kupac hány köbméter lehet.

Társaságunk a leírtakkal szemben olyan száraz tűzifát árul, mely garantáltan minimum fél évvel az értékesítés előtti vágásból származik (száraz), mennyiségében pedig egy raklapon lévő 1 m * 1 m * 1,7 m, azaz 1 erdei m3 nagyságú csomagolt, hasított rakat, amely egy laikus számára is tökéletesen mérhető. A csomagolt hasított száraz tűzifa 25 és 33 cm-es hosszban kapható, ezáltal a kisebb fűtőegységgel rendelkező vásárlóinkat is igyekszünk kiszolgálni. Természetesen a megvásárolt tűzifát kérésre házhoz szállítjuk.

Száraz tűzifa kínálatunk az alábbi fafaj összetételből áll:

80% tölgy
10% bükk
10% akác, cser, gyertyán

Kitekintés:

Miért fontos, hogy a megvásárolt tűzifa száraz legyen?

Az ideális fa nedvességtartalma 20% alatt van, érdemes tehát körültekintően vásárolni. Óvakodni kell az ennél magasabb víztartalommal rendelkező, frissen vágott fa tüzelőként való alkalmazásától, mert károsíthatja a fűtőberendezést, és magát a környezetet is.

Ezen kívül az egészségre is nagyon kártékony, esetenként életveszélyes lehet a kéményben lerakódó korom miatt. Az is köztudott, hogy a nedves fa fűtőértéke minimális, tehát a fa égése nem ad meleget, hanem az összes energiát a nedvesség elforralására fordítja.

A télre felkészülve érdemes már kora ősszel beszerezni a száraz tűzifát, hogy a fűtési szezon kezdetekor már minden tekintetben ideális tűzifa álljon rendelkezésre.

A száradási ideje

A hazai klíma viszonyok között a fa általában 1-2 év alatt kiszárad. Ennyi idő még akkor is elég, ha a szabad ég alatt tároljuk. Persze az esős vagy a párás időjárás és a hó borítás átmenetileg növeli a nedvességtartalmat, a kéreg és a külső réteg esetében is. A faanyag belseje azonban az idő elteltével egyre szárazabbá válik, mindaddig amíg el nem éri a „légszáraz” állapotot, vagyis a 15-18%-os nedvességet.

A száradás idő ezen kívül jelentős mértékben függ a fa feldolgozottságától is. Minél kisebbre van vágva, annál gyorsabban fog száradni. Fontos, hogy a tárolás során védve legyen a szellőzéstől és a csapadéktól is egyaránt. Nagy odafigyelés mellett akár fél év is elég lehet a száraz tűzifa elkészüléséhez, de a legtöbb esetben ennél több időre van szükség.

Az ideális nedvességtartalom minden esetben 20% alatt van. Érdemes tehát óvakodni az ennél magasabb értékkel rendelkező, frissen vágott fák használatától a tüzelés során. Ezek ugyanis jelentősen képesek károsítani a fűtőberendezéseket, valamint a környezetre is rendkívül rossz hatással vannak. A kéményben lerakódó korom ráadásul az egészségre is káros, sőt, akár életveszélyt is okozhat.

A tűzifa fűtőértéke

A száraz tűzifa minőségét és fűtőértékét nagy mértékben határozza meg a fa fajtája. A leggyakrabban használt fajták közé tartozik a csertölgy, a gyertyán, a bükk, a tölgy és az akác is. Ezek fűtőértéke a legtöbb esetben:

  • csertölgy: 16.8 Mj/kg
  • gyertyán: 15.8 Mj/kg
  • bükk: 15.62 Mj/kg
  • tölgy: 15.10 Mj/kg
  • akác: 14.9 Mj/kg

Cserépkályha használata esetén a cser a legalkalmasabb a feladatra. Ez tartja ugyanis a leghosszabb ideig a parazsat. A gyertyán fűtőértéke kiváló, azonban nagyon gyorsan kell felvágni és feldolgozni annak érdekében, hogy a legjobb minőségben tudjuk felhasználni.

Szintén alkalmas lehet a tüzelésre az éger, a nyír, és a juhar használata is, ám ezek csak közepes mértékben minősíthetőek hatékonynak. Egyáltalán nem javasolt azonban a nyár, a hárs, és a különböző fenyő fajok használata. Ezek ugyanis puha fának minősülnek, így nem alkalmasak a tüzelésre. Ráadásul a fenyő jelentős mértékben kormozza a kéményeket is, ezzel további kellemetlenségeket okozva. Ezen kívül érdemes lehet odafigyelni arra is, hogy milyen az adott fa szövetének keménysége, hiszen ez is befolyásolhatja a minőséget és a fűtési értéket.